maanantai 13. elokuuta 2012

Punaherukkamuffinit marenkikuorrutuksella

Pikkukeittiömme pöydälle oli poissa ollessani ilmestynyt mystisesti valtava saavillinen punaviinimarjoja. Iso osa niistä meni kotitekoisen liköörin mausteeksi, mutta vielä piti keksiä käyttöä melkoiselle marjamäärälle. Itse pidän niistä kovasti ihan sellaisenaankin, mutta ovathan ne kieltämättä kovin kirpakoita. Siitä syystä ajattelin, että marenki voisi olla näille marjoille hyvä pari. Päätin pyöräyttää punaviinimarjoista muffinseja ja pursottaa niihin nätin marenkikuorrutuksen. 



No, ylläolevasta kuvasta huolimatta, ei se nyt ihan mennyt kuten Strömsössä.. tuttua ja turvallista brita-torttua lukuunottamatta tämä oli ensimmäinen marenkikokeiluni. Katselin erilaisten marenkikuorrutusten ohjeita netistä, ja useissa neuvottiin paistamaan kuorrutetut leivonnaiset 150 asteessa 6-8 minuuttia. Tällä tavoin (vaikka pidin yliaikaakin) marengista tuli vain hyvin hennosti ruskettunut ja aivan pehmeä ja tahmainen - ei ollenkaan sellainen päältä ihanan rapea ja sisältä mehevä kuorrutus josta olin unelmoinut. En tiedä mikä meni pieleen. Oliko kuorrutus liian paksu? Maku sentään oli hyvä koostumuksesta huolimatta. Puhumattakaan supersöpöstä ulkonäöstä! Ainakin näitä voi syödä katseellaan.




Muffinitaikina (n. 12 muffinia):

4 dl vehnäjauhoja
2,5 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
2 munaa
2 dl juoksevaa margariinia

n. 3 dl punaviinimarjoja

Marenkikuorrutus:

3 kananmunan valkuaiset
1 dl tomusokeria
1 dl sokeria


Valmista ensin taikina: Vaahdota rasva ja sokeri. Riko sekaan kananmunat yksi kerrallaan koko ajan vatkaten. Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja leivinjauhe, ja lisää rasva-sokeri-munaseokseen. Sekoita viimeiseksi joukkoon punaviinimarjat. Täytä 12 muffinivuokaa taikinalla ja paista 200-asteisessa uunissa n. 15-20 min.

Valmista kuorrutus: Erottele valkuaiset huolellisesti kulhoon. Vatkaa kovaksi vaahdoksi, niin että vaahto pysyy paikallaan kun kulhoa kääntää ylösalaisin. Sekoita joukkoon sokerit. Lusikoi vaahto esimerkiksi vahvaan pakastuspussiin, leikkaa pussin kärki pois ja pursota kuorrute hieman jäähtyneiden muffinsien päälle. Paista vielä 150-asteisessa uunissa n. 8 minuuttia.

1 kommentti: