torstai 9. elokuuta 2012

Possun ribsit grillissä

Ai että mitä herkkua. Suomalaisten kauppojen valikoimat vaan välillä harmittavat. Aina saa jännittää että mitä sieltä tiskiltä ja valmispakkauksista tällä kertaa löytyy. Esimerkiksi tuoretta kalaa on usein hyvin vaihtelevasti tarjolla: jos olet suunnitellut vaikkapa savustavasi ihanan kokonaisen kalan, saattaa olla että kaupan tuoretiskillä ei juuri tänään satu olemaan mitään kokonaista kalaa. Tai ainakaan ei ikinä sitä mitä haluaisit. Toinen hyvä esimerkki on ribsit eli possun kylkirivi. Hyvän, tai ylipäänsä minkä tahansa kylkirivipalan saaminen tuntuu olevan melkoista tuuripeliä, asioit sitten Helsingin keskustan parhaiten varustelluissa ruokakaupoissa, tai jättimäisissä automarketeissa. Arrgghhh!

No mutta, avautuminen sikseen. Tällä kertaa emme saaneet ihan sellaista ribsipalaa kuin olisimme halunneet, koska marinoimattomana kylkiriviä löytyi vain valmiissa pakkauksessa, ja sekin vähän omituisesti leikattuina paloina. Maku ei onneksi paljoa muutu, kunhan paloissa on tarpeeksi rasvaa. Kokeilimme ensimmäistä kertaa BBQ-kastikkeen tekemistä itse, ja oikein hyvää tuli! Itsetehtynä savun aromia on tietysti aika vaikea saada, mutta sopivan makea ja suolainen tämä kastike oli. Ohje (taaaaas) lainattu Pastanjauhajilta.

Ribsit nautittiin tällä kertaa itse tehdyn coleslaw-salaatin (ohje myöhemmin, jahka ehdin) sekä Suuret oluet, Pienet panimot -festivaaleilla tutuksi tulleen loistavan Malmgård Dinkel -spelttioluen kera.



BBQ-kastike:

3 valkosipulinkynttä
1/2 tl jauhettua chiliä
1/2 tl jauhettua juustokuminaa (eli jeeraa)
1,6 dl ketsuppia
0,8 dl kokista
2 rkl soijakastiketta
2 rkl siideriviinietikkaa (käytin valkoista balsamicoa)
ripaus mustapippuria
oliiviöljyä paistamiseen

Kuullota murskattu valkosipuli, chilijauhe ja juustokumina öljyssä. Lisää muut ainekset ja hauduta miedolla lämmöllä viitisen minuuttia.

Ribsien kypsennys:

Varmaan sanomattikin selvää että ribseistä tulee parhaita grillissä. Mikään ei kuitenkaan estä tekemästä niitä kotioloissa uunissa. Jotta ribseistä saadaan mureaita ja mehukkaita, ne vaativat melko pitkän valmistusajan, joten mitään pikaruokaa ne eivät ole. Meillä ribsejä on kypsennetty grillissä välillä käännellen n. 1,5 - 2 tuntia hyvin miedolla lämmöllä. Tämän jälkeen grillin tehoja lisätään, ja ribseihin otetaan ruskettunut pinta noin puolen tunnin aikana. Tämän viimeisen puolituntisen aikana sivellään BBQ-kastiketta molemmille puolille vähän väliä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti