maanantai 26. marraskuuta 2012

Maa-artisokkakeitto

Elin pikkukeittiössäni 3 vuotta ilman sauvasekoitinta uskotellen itselleni, etten sellaista tarvitse, ja noudattaen pikkukeittiössä elävän tiukkaa sääntöä, ettei mitään ylimääräisiä vempaimia hankita täyttämään minimaalista kaappitilaa. Pikku hiljaa sellaisia reseptejä kuitenkin alkoi kerääntymään, joissa sauvasekoitin oli joko erittäin huomattavasti ruoanvalmistusprosessia helpottava tai jopa välttämätön väline. Kiusaus kasvoi. Lopulta kamelin selkä katkesi, ja marssin Giganttiin. Tässä ensimmäinen toivelistalle kerääntyneistä resepteistä!

Mulla oli aika suuret odotukset tämän keiton suhteen, olen kuullut niin paljon kehuja t-ä-y-d-e-l-l-i-s-e-s-t-ä maa-artisokkakeitosta. Ehkä odotukset olivat liian korkealla (taas), tai taidot eivät riittäneet, mutta en ihan älyttömästi syttynyt. En tosin myöskään ole mikään suuri sosekeittojen ystävä. Keitto on kovin miedon makuista. Ehkä se toimisi paremmin pienenä alkuruoka-annoksena?



4:lle hengelle
800 g maa-artisokkaa
5 dl kevytmaitoa
3 dl kermaa
suolaa
valkopippuria
(loraus valkoviiniä)

Paahda parmankinkkuviipaleita leivinpaperin päällä pellillä 225-asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia, tai kunnes ne ovat aivan rapeita. Ota siivut jäähtymään.

Kuori maa-artisokat ja pilko tarvittaessa pienemmiksi paloiksi. Keitä maa-artisokkia kunnes ne pehmenevät (yllättävän nopeasti). Valuta vesi pois, ja lisää kattilaan maito ja kerma, sekä halutessasi loraus valkkaria. Kuumenna. Soseuta samettiseksi soseeksi sauvasekoittimella, ja ohenna vielä tarvittaessa maidolla jos keitto tuntuu paksulta. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Tarjoa murskatun parmankinkun ja tuoreen leivän kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti