sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Tiramisu (sitruunatwistillä)

Tämä päivä on kaikkien ihanien ja rakkaiden äitien. Tänään ei ainakaan meidän äiti saa mennä keittiöön, sillä hän on siitä lomansa ansainnut. Suunnitelmissa on sunnuntaipäivällisen toteutus epätyypillisesti kaikkien muiden voimin, osa saa antaa panoksensa grillin ääressä (tietysti isä) ja me sisarukset hoidamme lisäkkeet ja muut härpäkkeet. Erikoispäivästä tekee erikoisihanan hieman juhlavampi jälkkäri. Äiti voisi tykätä vaikka tästä suloisen pehmeästä tiramisusta, joka saa keväisen raikkaan päivityksen sitruunasta ja sitruunarahkasta.


6-8 hengelle

1 pkt (n. 200 g, riippuen vuoan koosta) savoiard-keksejä
4 kananmunaa
1 prk Valio maustettua sitruunarahkaa
1 prk mascarponea
1 dl sokeria
n. 3 dl vahvaa suodatinkahvia tai espressoa
0,5 dl amaretto-likööriä
tummaa kaakaojauhetta
(sitruunankuorta)

Keitä kahvi ja jäähdytä kunnolla. Sekoita kahvin joukkoon amaretto. Erottele eri kulhoihin keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset vaahdoksi ja sekoita joukkoon mascarpone ja sitruunatuorejuusto (juustot kannattaa notkistaa sekoittamalla niitä hieman purkeissaan ennen keltuaisvaahtoon lisäämistä, jotta ne sekoittuvat mukaan tasaisemmin) sekä sokeri. Vatkaa valkuaiset omassa kulhossaan kuohkeaksi vaahdoksi ja nostele varovasti keltuaisvaahdon joukkoon. Jos haluat vahvemman sitruunan maun, voit lisätä joukkoon vielä hieman hienoksi raastettua sitruunankuorta.

Riippuen vuoan koosta ja mielihaluistasi, voit tehdä joko yksikerroksisen tai kaksikerroksisen tiramisun. Kasta savoiard-keksit yksitellen kahvissa ja asettele vuoan pohjalle. Lisää päälle kerros mascarponevaahtoa, ja tee halutessasi vielä toinen kerros kekseistä ja vaahdosta. Keksien uittaminen on hieman kinkkistä hommaa: varo etteivät ne kostu liikaa, jolloin koko tiramisusta tulee märkää. Katso kuitenkin että ne tulevat tarpeeksi pehmeiksi. Anna tiramisun jähmettyä ja maustua viileässä muutama tunti ennen tarjoilua. Ripottele päälle reilusti kaakaojauhetta juuri ennen pöytään nostamista. Teepallo on tähän mainio apuväline.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti