lauantai 1. syyskuuta 2012

Mustatorvisieni-pekonirisotto

Se on kuulkaas syksy nyt. Sen huomatakseen ei tarvitse kuin vilkaista ikkunasta ulos tai höristää korviaan sateen ropistessa räystäitä pitkin. Näköjään myös luontoäiti on päättänyt toden teolla näyttää että syyskuu on alkanut, ettei kenellekään vaan jäisi epäselväksi. Sen kunniaksi jaan nyt tämän reseptin,  sillä mikä olisikaan syksyisempää kuin ihanat kotimaiset sienet. Nämä mustatorvisienet löytyivät (jos ihan totta puhutaan niin jo viime syksynä) mökiltä, siinä ne kököttivät kiltisti metsäpolun vieressä odotellen poimijaansa. Sienet pääsivät käyttöön tähän risottoon, jonka ne värjäsivät hassun mustaksi. Se oli muuten ensimmäinen oikea risotto mitä olin koskaan itse tehnyt, onnistui mainiosti. Yhtä hyvin tässä voi käyttää kantarelleja. Tämä olkoon nyt pakollinen syksyn sienireseptini, velvollisuuteni on täytetty!

Pitäisiköhän sytyttää pari kynttilää ja keitellä kuppi teetä.


risottoriisiä paketin ohjeen mukaan kahdelle
1 pkt pekonia
0,5 - 1 l (? en ihan muista, laitettiin kaikki mitä kerättiin) mustatorvisieniä tai kantarelleja
1 sipuli
1 dl valkoviiniä
parmesaaniraastetta
n. 6 dl kasvislientä
öljyä paistamiseen
suolaa, valkopippuria

Valmista kasvisliemi esim. kiehauttamalla vesi ja liottamalla siihen kasvisliemikuutio tai kasvisfondia. Puhdista sienet ja leikkaa silpuksi. Leikkaa pekoni pieniksi suikaleiksi ja ruskista pannulla, lisää jossain vaiheessa sienet ja kypsennä ne pekonin kanssa. Siirrä sieni-pekoniseos odottamaan. Silppua sipuli pieneksi ja kuullota öljyssä puhtaalla pannulla. Lisää risottoriisi pannulle, ja kuullota sitä kunnes jyvät muuttuvat aavistuksen läpikuultaviksi. Lisää tämän jälkeen valkoviini, sekoittele kunnes viini on lähes kononaan kiehunut ja imeytynyt riiseihin. Tämän jälkeen lisää kasvislientä aina pieni määrä kerrallaan, ja lisää uusi annos vasta, kun edellinen on lähes haihtunut. Risottoa on sekoiteltava koko ajan. Jatka nesteen lisäämistä, kunnes riisit ovat al dente. Tähän menee todennäköisesti parisenkymmentä minuuttia. Ei haittaa vaikka koko 6 dl kasvislientä ei menisi, tai jos joudut lisäämään enemmän. Sekoita valmiin risoton joukkoon sieni-pekonisekoitus ja parmesaaniraastetta maun mukaan. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Ripottele vielä annosten päälle parmesaania.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti