sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Korealainen possunkylki

Oho, postausväli taisi venyä ennennäkemättömiin mittoihin. Tälle on kuitenkin selitys, mielestäni erittäin pätevä sellainen. Syksyn terveysprojektin ansiosta meillä on kokkailtu viime aikoina melko tylsästi. Tai no, tylsä on ehkä väärä sana sillä väriä ja vihanneksia on kyllä tullut lisää! Mutta käsi ylös kuka oikeasti haluaa kuulla että paistoin tänään(kin) maustamattoman kanafileen ja höyrytin parsakaalia..? Niin. Vinkkejä terveellisistä ja mielenkiintoisista ruuista otetaan siis avosylin vastaan, kiitos. Sitä odotellessa tietokoneen kätköistä löytyi kaikeksi onneksi vielä pari syntisen herkuttelukesän aikaansaannosta, ettei nyt ihan päästetä tätä blogia kuolemaan.

Tämä, hyvät naiset ja herrat, on ehkä parasta mitä possusta voi tehdä. Siis oikeasti, nam. Rapea, makean-suolaisen-pähkinäisen-mausteinen kuori, mehevistä mehevin liha (tietysti valtaisan rasvakerroksen ansiosta). Ainesosa, jota haluat mennä nyt heti ostamaan kauppahallista, on possunkylki. Se kannattaa pyytää luuttomana ja nahattomana, onneksi kauppahallin sedät poistavat nämä ikävyydet käden käänteessä. Mikä parasta, possunkylki on myös erittäin edullinen ruhonosa. Vaikka tämän ruokalajin valmistamiseen kuluu melkein vuorokausi, suosittelen testaamaan, sillä  makunystyräsi muistavat herkullisen maun vielä vuosien päästä. Ja hei, vaikka Helsingissä on tällä viikolla satanut räntää, grillaaminen syksyllä on vain vaatetus- ja asennekysymys.

Maistelimme jumalaista possunkylkeä aasialaishenkisen kaali-porkkanasalaatin (raastettua kaalia, porkkanaa, kevätsipulia, tuoretta korianteria, kalakastiketta, chiliä, limenmehua) ja erinomaisen ginger pale alen kanssa. Ohje on alunperin mistäpä muualtakaan kuin Glorian ruoka&viini -lehdestä.


4 hengelle

Possu
1 kg possunkylkeä (luuton ja nahaton)
1/4 dl sokeria
1/4 dl suolaa
mauste- tai mustapippuria myllystä

Kastike
1 rkl valkoisia seesaminsiemeniä
2 cm tuoretta inkivääriä
2 cm tuoretta chiliä
3 valkosipulinkynttä
3/4 dl japanilaista soijakastiketta
1 rkl valkoviinietikkaa tai vaaleaa balsamicoa
3/4 dl juoksevaa hunajaa
3/4 dl seesamiöljyä

Aloita possun valmistelu jo edellisenä iltana. Sekoita sokeri ja suola kulhossa ja hiero tasaisesti possun pintaan. Päälle muutama rouhaisu pippurimyllystä. Jätä possu jääkaappiin maustumaan yön yli.

Seuraavana päivänä:
Ota possu huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. Paista n. 40 minuuttia 260-asteisessa uunissa, kunnes pinta alkaa karamellisoitua ja huumaava tuoksu leijailee keittiöön. Laske sitten uunin lämpötila 120 asteeseen ja paista n. tunti. Tänä aikana lihakimpale on hyvä kääntää muutamaan kertaan, jotta se paistuu mahdollisimman tasaisesti. Jäähdytä liha jääkaapissa kylmäksi.

Valmista kastike: Paahda seesaminsiemenet kullanvärisiksi kuivalla pannulla (samaan tapaan kuin pinjansiemenet). Älä missään nimessä anna niiden palaa. Poista chilistä siemenet ja leikkaa se paloiksi. Paloittele myös kuoritut valkosipuli ja inkivääri. Laita kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella täysin tasaiseksi.

Kun possu on jäähtynyt leikkaa se n. sentin paksuisiksi viipaleiksi. Sivele viipaileisiin reilusti kastiketta ja grillaa niihin kunnon pinta. Lopun kastikkeen voit kaataa lopuksi viipaleiden päälle.


1 kommentti:

  1. Kuulostaa taivaalliselta! Kiitos vinkistä, nyt tiedän miten meillä viikonloppuna herkutellaan :)

    VastaaPoista