maanantai 11. maaliskuuta 2013

Rukiinen rahkaleipä

Syksyllä innostuin leivän leipomisesta supervaivattoman ja ihanan saaristolaisleivän reseptin löydettyäni. Kokeilut jäivät kuitenkin juuri siihen saaristolaisleipään, vaikkakin kyseistä herkkuleipää on tullut tehtyä useaankin otteeseen. Ehkä oli kiire, ja ehkä en vain tullut törmänneeksi tarpeeksi kiinnostavaan (ja helppoon) leipäohjeeseen. Tämä Valkotippurin blogista napattu, alunperin Mat på bordet-nimisessä blogissa julkaistu resepti täytti kriteerini: vaivaamaton, hapan, leipävuoassa toteutettava ja mielellään ruista sisältävä, ja se onkin on keikkunut to do -listallani jo muutaman kuukauden. Nyt ehdin vihdoin upottamaan pitkästä aikaa käteni taikinaan, tällaista siitä tuli. Leivän teko onnistuu helposti keltanokkaleipuriltakin, mutta vaatii hieman etukäteen suunnittelua - taikinan pitää nimittän hapattua yli 15 tuntia!

Note: En tiedä oliko leivän tarkoituskin maistua siltä, mutta omaan suuhuni leivästä tuli todella hapan. Kokemattomana leipurina en osaa sanoa, voisiko tämä johtua siitä että rahkaa saattoi lipsahtaa hieman yli oikean annostuksen, hups.. Noh, onneksi pidän happamasta leivästä, ja ihan hyvää tästä kuitenkin tuli.


200 g vehnäjauhoja
200 g täysjyvävehnäjauhoja (käytin itse pelkästään tavallisia vehnäjauhoja)
100 g ruisjauhoja
1,5 tl suolaa
1,5 tl kuivahiivaa
2 dl rahkaa
3 dl vettä

Sekoita kuivat aineet (myös hiiva) keskenään kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa rahka ja vesi tasaiseksi seokseksi. Yhdistä seokset ja sekoita taikinaksi. Peitä kulho kelmulla ja anna hapattua huoneenlämmössä 15-18 tuntia. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpaperille. Taita taikina muutaman kerran kaksinkerroin esim. lastan avulla. Käännä taikina sauma alaspäin leivinpaperille ja anna kohota kulhon alla vielä pari tuntia. Paista leivinpaperilla vuoratussa leipävuoassa 200-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia.

2 kommenttia:

  1. En mäkään leipuriekspertti ole, mutta kyllä taikinan pitäminen tuntikaupalla huoneenlämmössä kehittää makua ilman rahkaakin.

    Ja varmaan rahkalaatukin vaikuttaa? Esim. Valio saattaa olla vähän kipakampaa kuin suosimani Ehrmann. Mut niinkuin totesit, ei happamuus haittaa!

    -Hyökyaaltonen/Valkotippuri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, ehkä ensi kerralla kokeilenkin sitten aavistuksen lyhyempää hapatusaikaa, eri rahkaa ja ehkä hieman varovaisemmalla annostuksella. Käytin juurikin Valion rahkaa, ja aika reippaasti :D

      Poista