maanantai 28. tammikuuta 2013

Oluella terästetty lihapata

Raskaat liharuoat, varsinkaan tuhdit (ja hitaasti valmistuvat) lihapadat eivät yleensä ole kärkisijoilla kun mietin mitä ruokaa tekisi mieli. Nyt talven sydämessä ja palattuani pieneltä matkalta, iski kuitenkin täysin yllättäen selittämätön patalihan himo. Oikein semmoisen tuhdin ja paksun, täyttävän lihapadan, jossa voisi olla juureksia ja ehdottomasti naudanlihaa. Lisukkeena tietenkin perunaa, mielellään kotoisassa muusimuodossa. Itse asiassa en ole koskaan tehnyt itse minkäänlaista lihapataa, joten ei auttanut kuin lähteä googlailemaan reseptiä. Pastanjauhajilta löytyi alun perin Herkullisia pataruokia -kirjasta peräisin oleva resepti irlantilaiselle carbonnade-olutmuhennokselle. Meidän keittiössämme tästä muokkautui enemmän perinteinen lihapata, vähemmän irlantilainen muhennos -tyylinen ruoka. Lopputulos oli erittäin herkullinen ja maukas, erityisesti pehmeän ja tumman Murphy's stoutin maustama liemi vei kielen mennessään. Pataa nautittiin kera itsetehdyn perunamuusin, johon viskattiin sekaan jääkaapissa lojuneet parmesaaniraasteen jämät.

Niin ja ruokajuomana tietysti stoutia, mitäs muutakaan.


n. 800 g naudan ulkopaistia tai palapaistikuutioita
2 porkkanaa
1 sipuli
9 pientä salottisipulia
4 herkkusientä
5 valkosipulinkynttä
4 dl stout-olutta
5 dl lihalientä
1,5 dl smetanaa
2-3 laakerinlehteä
3 rkl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
n. 1 rkl etikkaa
suolaa, pippuria

Jos käytät kokonaista ulkopaistia, leikkaa liha kuutioiksi. Pilko porkkana mieleisesi kokoisiksi paloiksi, samoin herkkusienet. Leikkaa sipuli ja salottisipulit isohkoiksi lohkoiksi. Ruskista liha pannulla ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita liha pataan. Kuumenna sokeria pannulla kunnes se muuttuu kauniin ruskeaksi. Lisää joukkoon vehnäjauhot, sipuli ja salottisipulit. Anna sipulien pehmetä hieman ja sekoittele samalla. Lisää pannuun lihaliemi ja stout, kuumenna kiehuvaksi. Lisää etikka, murskatut valkosipulinkynnet, laakerinlehdet ja pieni loraus etikkaa. Sekoittele hetki, kaada seos pataan lihojen päälle, lisää myös herkkusienet ja porkkanat ja sekoita kunnolla. Anna padan kypsyä uunissa 175 asteessa n. 2 tuntia. Lopuksi otimme kannen pois ja annoimme padan olla uunissa vielä vartin verran. Sekoita lopuksi joukkoon smetana. Tarjoa perunamuusin kanssa.

1 kommentti: