torstai 25. lokakuuta 2012

Tom Kha Gai

Rakastan thaimaalaista ruokaa, mutta siihen on aika vaikea saada kotona ihan oikeanlaisia makuja. Yksi perinteinen ruoka thaikkukeittiöstä kuitenkin löytyy, jonka valmistuksen pystyy kuka tahansa suorittamaan käden käänteessä - nimittäin kana-kookoskeitto Tom Kha Gai! Vain vihannesten pilkkomiseen menee hieman ainaa, muuten keitto valmistuu nopsasti arki-iltanakin. Ja pieni tulisuus lämmittää mukavasti näin syysiltoina. Aivan helpoimmillaan keiton voi valmistaa käyttämällä valmista Tom Kha -maustesekoitusta, jota löytyy useimmista ruokakaupoista. Keitto on näinkin jo erittäin hyvää, mutta hifistelijä valmistaa keiton tietenkin käyttämällä aitoa galangal-juurta ja kaffirlimenlehtiä. Ainakin Kampin K-supermarketista löytyy molempia ihan irtotavaranakin (kaffirlimen lehdet tosin kuivattuna). Kermaisen täyteläisen keiton ystävä käyttää kaksi tölkkiä kookosmaitoa, kevyemmän vaihtoehdon haluava korvaa toisen vedellä tai vaikkapa kanaliemellä.


4:lle hengelle

450 g maustamattomia kanan fileesuikaleita
1 rasia kirsikkatomaatteja
4 isoa herkkusientä
1-2 isoa porkkanaa
1 lime
1-2 tölkkiä kookosmaitoa
2,5 rkl kalakastiketta
1 punainen chili
(vettä)

Seuraavat ainekset voit korvata valmiilla Tom Kha -mausteseoksella (Santa Maria):

5 cm pala galangal-juurta
1 punainen chili (käytä siis 2 kpl mikäli et käytä valmista maustemixiä)
3 kaffir-limen lehteä

Kuumenna kookosmaito kattilassa. Jos käytät vain yhden kookosmaidon, jatka lientä n. 6 desillä vettä. Kahdellakin tölkillä voi heittää vielä pari desiä vettä perään (koska liemi on parasta!). Poista chilin siemenet ja silppua pieneksi. Kuori ja viipaloi galangal ohuiksi viipaleiksi. Lisää liemeen galangal, chili sekä kaffirlimenlehdet hienoksi murskattuna (tai jos käytät maustesekoitusta, lisää se nyt yhden pilkotun chilin kera). Kun liemi kiehuu, lisää ohuiksi suikaleiksi pilkotut porkkanat. Anna kiehua n. 10 minuuttia. Lisää tämän jälkeen viipaloidut herkkusienet, anna kiehua pari minuuttia, ja lisää sitten kanasuikaleet. Anna kiehua 5 minuuttia tai kunnes kana on kypsää. Älä keitä liikaa sillä kana muuttuu nopeasti sitkeäksi. Ota kattila liedeltä, maista mausteet, mausta kalakastikkeella ja limen mehulla, ja lisää ihan lopuksi puolitetut kirsikkatomaatit. Voit heittää keittolautasille vielä limelohkot makua tuomaan.

2 kommenttia:

  1. Voi miten kauniiksi koristeltu keitto..ihana. Pitäisi itsekin käyttää enemmän aikaa ruokien ja yleensäkin valokuvauskohteiden asetteluun..

    VastaaPoista
  2. Heh, kiitos! Kuten useista kuvista huomaa niin ruokien asettelu on aika harvinaista herkkua täälläkin :D

    VastaaPoista