sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Lime-juustokakku

Nyt se neitsyys vihdoin meni! Juustokakkuneitsyys siis. Meillä tulee leivottua aika harvoin, kun kaksi henkeä ei oikein pysty tuhoamaan herkkuja tarpeeksi tehokkaasti. Nyt oli kuitenkin tulossa vieraita, ja halusin tehdä jotain kivaa ja kevyttä (ei tosin suinkaan rasvattomassa mielessä kevyttä). Valitsin ensimmäistä kumppaniani pitkään ja harkiten, ja päädyin lopulta kesäisen raikkaaseen Kinuskikissan lime-juustokakkuun. Irtopohjavuokakin tuli ostettua ihan varta vasten tätä herkkua varten. Ja tuli aivan ihanaa kakkua, kyllä tätä kehtasi hyvin mielin vieraillekin tarjota.

Tein kakun 26-senttiseen vuokaan, mutta 24-senttisen vuoan raaka-ainemäärillä. Mielestäni tällä tavalla tuli juuri sopivan paksu kakku. Alkuperäisestä ohjeesta jätin kananmunan kokonaan pois. Itse en käyttänyt myöskään elintarvikeväriä kiilteeseen, minkä seurauksena kakusta tuli todella hennon vaalean vihertävä. Ihan hyvä näinkin, mutta jos haluaa näyttävämmän kakun niin ehkä pieni lisäväri olisi tarpeen. Kakku on aika kätevä tehdä jääkaappiin edellisenä iltana ja viimeistellä aamulla kiilteellä.



Pohja:
75 g juoksevaa margariinia
200 g digestive-keksejä

Täyte:
300 g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl vispikermaa
5 liivatelehteä
3/4 dl limemehua (3-4 limeä)
1,5 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
2 rkl vettä

Kiille:
3 liivatelehteä
0,5 dl limemehua (vajaa 3 limeä)
0,5 dl sokeria
1,5 dl + 0,5 dl vettä


Pohjan ja täytteen valmistus:
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Aseta irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja kiristä vuoan reunat paikoilleen niin, että leivinpaperi jää vuoan pohjalle. Leikkaa ylimääräinen leivinpaperi vuoan ulkopuolelta pois. Hienonna digestivekeksit kulhossa pieneksi muruksi ja sekoita joukkoon sulatettu voi / juokseva margariini. Painele seos tasaiseksi ja tiiviiksi massaksi vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin odottamaan. Sekoita kulhossa tuorejuusto, limemehu, sokeri ja vaniljasokeri. Kuumenna 2 rkl vettä kiehuvaksi. Puristele liivatelehdistä ylimääräinen vesi, ja sulata ne kuuman veden joukkoon. Sekoita liivatevesi tuorejuustoseokseen. Vatkaa toisessa kulhossa kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja sekoita sekin varovasti muiden aineiden joukkoon. Kaada seos kakkuvuokaan pohjan päälle ja tasoita pinta siistiksi. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia.

Kiilteen valmistus:
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Sekoita limemehu ja sokeri keskenään (kunnes sokeri on sulanut), laimenna seosta maun mukaan n. 1,5 desillä vettä. Kuumenna 0,5 dl vettä kiehuvaksi. Puristele liivatelehdistä ylimääräinen vesi, ja sulata ne kuuman veden joukkoon. Sekoita liivatevesi lime-sokeriveteen ja jäähdytä kunnolla. Kaada jäähtynyt seos kakun päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään pari tuntia ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti